SÄÄNNÖT

1§ YHDISTYKSEN NIMI

Ylä-Savon Romanit ry

2§ YHDISTYKSEN KOTIPAIKKA

Yhdistyksen kotipaikkakuntana toimii Iisalmen kaupunki. Toimialueena Ylä-Savo. 3§ YHDISTYKSEN TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU

Yhdistyksen tarkoituksena on romanitaustaisten henkilöiden elämänlaadun parantaminen, romanikulttuurin ja suomalaisromani-identiteetin vahvistaminen sekä romanien yhteiskunnallisen aseman ja osallistumisen kohentaminen. Yhdistys auttaa integroitumaan eli löytämään oman paikkansa yhteiskunnassa ja pyrkii ehkäisemään ja vähentämään romaninuorten ja lasten syrjäytymistä. Lisäksi yhdistys rakentaa vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön pyrkiviä kontakteja pääväestön ja romanien kesken paikallisella, valtakunnallisella sekä myös kansainvälisellä tasolla.

TARKOITUKSENSA TOTEUTTAMISEKSI YHDISTYS
  • Neuvoo, ohjaa ja tukee romanilapsia sekä nuoria perusopetuksen kautta ammattiin johtavaan koulutukseen ja sitä kautta työllistymiseen. Erityinen painopiste tulee olemaan peruskoulun ja ammatillisen koulutuksen nivel-vaiheeseen vaikuttaminen.
  • Konsultoi ja kouluttaa viranomaisia ja romaneja erilaisista yhteistyötilanteista selviytymiseksi ja molemminpuolisen kulttuurituntemuksen lisäämiseksi,
  • Tuottaa tiedotus- ja opetusmateriaalia romanikulttuurin erityispiirteiden tuntemiseksi
  • Järjestää romanien kesken ja yhdessä valtaväestön kanssa esitelmä-, keskustelu-, tiedotus- ja muita samantapaisia tilaisuuksia.
  • Toteuttaa romanilapsille ja nuorille kulttuuria tukevaa opetusta romanikielen ja kulttuurin opetusta.
  • Järjestää lasten ja nuortenleirejä sekä myös kaikenikäisille suunnattua leiritoimintaa
  • Tukee vanhemmuutta järjestämällä keskustelu- ja koulutustilaisuuksia
  • Luo tukiverkostoja romanilapsille, nuorille ja perheille
  • Tekee ennaltaehkäisevää huume- ja päihdevalistustyötä
  • Järjestää urheilu, musiikki, kulttuuri- ja muuta samantapaista harrastetoimintaa
  • Järjestää tukihenkilökoulutusta romaneille
  • Järjestää monikulttuurista tiedottamista
  • Tekee asennemuutostyötä romanien ja pääväestön keskuudessa tiedotus- ja valistustoiminnalla
  • Rakentaa Suomessa ja Euroopassa yhteistyöverkostoa romanien ja pääväestön kesken
  • Auttaa mahdollisuuksien mukaan heikossa sosiaalisessa ja taloudellisessa asemassa olevia Euroopan romaneita harjoittamalla humanitääristä Erityisenä painopisteenä heikossa asemassa olevat lapsiperheet sekä nuoret. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi
  • ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja
  • omistaa ja hallita toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta
  • toimeenpanna asianmukaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä
  • Järjestää maksullisia konsertteja, musiikkitilaisuuksia sekä huvi- ja juhlatilaisuuksia
4§ JÄSENET

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen yli 15-vuotias, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Jäsenen oletetaan toimivan siten, että toiminta on esimerkillistä, oikeudenmukaista, laillista ja romanien asiaa eteenpäin vievää.

Uudet jäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus

Yhdistyksen kannatusjäseneksi voi liittyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa. Kannatusjäsenillä ei ole äänioikeutta

Kunniajäseneksi voi yhdistyksen kokous hallituksen ehdotuksesta kutsua henkilön, joka on pitkäaikaisella ja merkittävällä tavalla toiminut yhdistyksen päämäärien hyväksi. Mikäli kunniajäseneksi kutsutaan yhdistyksen äänivaltainen jäsen, hän säilyttää äänioikeutensa.

Äänioikeus on 15 vuotta täyttäneellä yhdistyksen varsinaisella jäsenellä ja jokaisella äänioikeutetulla on yksi ääni.

5§ JÄSENEN EROAMINEN JA EROTTAMINEN

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle, tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.

Yhdistyksen hallituksella on oikeus erottaa jäsen, mikäli jäsen toimii vastoin yhdistyksen toimintaperiaatteita, tai vaikeuttaa yhdistyksen tarkoituksen toteutumista. Jäsen liittyessään yhdistykseen sitoutuu noudattamaan kaikessa toiminnassaan yhdistyksen sääntöjä ja toimimaan siten, että yhdistyksen tarkoitus toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla.

6§ JÄSENMAKSU

Varsinaisilta – ja kannatusjäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous erikseen kummallekin jäsenryhmälle.

7§ HALLITUS

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 5 muuta jäsentä sekä kaksi varajäsentä.

Hallituksen puheenjohtajan ja muiden jäsenten toimikausi on kaksi vuotta

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä kirjallisesti vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä.

Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

8§ YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yksin. Hallitus voi määrätä toimihenkilön kirjoittamaan yhdistyksen nimen yksin.

9§ TILIKAUSI JA TILINTARKASTUS

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta.Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.

10§ YHDISTYKSEN KOKOUKSET

Yhdistyksen vuosikokous pidetään huhtikuun loppuun mennessä.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta

erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on

pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokous koolle vähintään

seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille kirjallisella kutsulla tai sähköpostitse. 11§ VUOSIKOKOUS

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  1. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  1. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  1. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  1. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
  1. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  1. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruus
  1. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet joka toinen vuosi
  1. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja heille varatoiminnantarkastajat
  1. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

12§ SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA YHDISTYKSEN PURKAMINEN

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä.

Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla, tai tarkoitusta varten perustettavan säätiön kautta jaettavaksi stipendeinä, apurahoina kohdistettavaksi ensisijaisesti

romaninuorille koulutuksen tukemiseen tms. vastaavaan toimintaan. Edellä mainittu koskee myös tilannetta jossa yhdistys lakkautetaan.

Scroll to Top